Buğdaylı Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Buğdaylı Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Buğdaylı Yoğurt Çorbası

Buğdaylı yoğurt çorbası; adından anlaşılacağı üzere klasik yoğurt çorbasına buğday eklenmesiyle elde edilen hem daha lezzetli hem de daha besleyici bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde farklı bir lezzet sunmak isteyen ev hanımları için buğdaylı yoğurt çorbası çok iyi bir seçim olacaktır. Tadının daha iyi olmasına rağmen buğdaylı yoğurt çorbasının hazırlanışında hiçbir ekstra zorluk yoktur. Yani, temel seviyede mutfak bilgisi olanların dahi rahatça hazırlayabileceği bir tariftir. İlk defa deneyeceklere rehberlik olması adına aşağıda gerekli malzemeler listesi ve adım adım buğdaylı yoğurt çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Buğdaylı Yoğurt Çorbası İçin Gerekli Malzemeler (3-5 Kişilik)

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir tutam tuz
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım litre sıcak su
  • 2 çay bardağı aşurelik buğday

Buğdaylı Yoğurt Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Gereken malzemeler temin edildikten sonra buğdaylı yoğurt çorbası tarifine başlanabilir. Her çorba tarifinde olduğu gibi buğdaylı yoğurt çorbasında da malzemelerden bir karışım oluşturulup kaynatılacak ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
  • Öncelikle azı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin buğdaylı yoğurt çorbası için uygun hale sokulması gereklidir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken herhangi bir ön hazırlık yoktur. Yalnız, aşurelik buğdayın pişirilmesi için bir düdüklü tencerenin ve diğer buğdaylı yoğurt çorbası malzemelerini karıştırmak için bir mikser veya çırpıcının hazır edilmesi iyi olacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra buğdaylı yoğurt çorbasının ilk adımı uygulanır. Bu adımda, buğdaylı yoğurt çorbasının ana malzemelerinden biri olan aşurelik buğday pişirilecektir. Bunun için, düdüklü tencereye 2 çay kaşığı aşurelik buğday konulur ve 2 su bardağı ılık su eklenir. Pişirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürmelidir.
  • Aşurelik buğday piştikten sonra, uygun derinlikte bir tencereye 1 adet yumurta kırılır ve 3 su bardağı yoğurt ile karıştırılarak buğdaylı yoğurt çorbası tarifine devam edilir. Burada yumurta ve yoğurdun karışması için mikser kullanılması tavsiye edilir. Fakat temin edilememişse çırpıcı da kullanılabilir. Karışım köpürüp beyazlaşınca, yarım litre sıcak su azar azar eklenir ve karıştırma işlemi yapılır. Sıcak suyun yardımıyla yoğurt-yumurta karışımı seyreldikten sonra, önceki adımda pişirilmiş olan aşurelik buğday, piştiği suyla beraber tencereye dökülür ve bir süre karıştırılır. Ardından tuz da eklenir. Kısık ateşte 10 dakika kadar karıştırarak pişirdikten sonra buğdaylı yoğurt çorbasının sonraki adımına geçilir.
  • Artık buğdaylı yoğurt çorbasının temel kısmı tamamlanmıştır, geriye sosunun hazırlanması kalmıştır. Bunun için, küçük bir tavada tereyağı ısıtılır ve eritilir. Tereyağı tamamen eriyip kabın tabanına yayılınca, 1 çay kaşığı pul biber tereyağı ile karıştırılır ve bir süre kavrulur.
  • Hazırlanan bu buğdaylı yoğurt çorbası sosu, tencerenin üzerinde gezdirilir ve kısık ateşte pişirme işlemine devam edilir. Yeterli süre beklendikten sonra tenceredeki buğdaylı yoğurt çorbası ocaktan alınır ve tabaklara konur. Son olarak üzerlerine kuru nane ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da eklenir. Servisi yapılır.
  • Buğdaylı yoğurt çorbası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gürsu

23 Temmuz 2024 Salı

Buğdaylı yoğurt çorbasını ilk defa deneyeceğim, özellikle buğdayın pişmesi için düdüklü tencere kullanmam gerektiği belirtilmiş. Düdüklü tencerem yoksa buğdayı normal tencerede pişirsem de aynı sonucu alabilir miyim? Ayrıca, mikser kullanmadan yoğurt ve yumurtayı çırpmak çorbanın kıvamını etkiler mi? Yardımcı olur musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gürsu,

Buğdaylı yoğurt çorbası yaparken düdüklü tencere kullanmanın en büyük avantajı, buğdayı daha kısa sürede pişirebilmesidir. Ancak düdüklü tenceren olmadığında normal tencere de işini görecektir. Bu durumda, buğdayın tam olarak pişmesi biraz daha uzun sürecektir. Buğdayı bir gece önceden suya yatırmak, pişme süresini kısaltabilir. Normal tencerede pişirirken de ara ara kontrol ederek istediğin yumuşaklıkta olup olmadığını gözlemleyebilirsin.

Yoğurt ve yumurtayı çırparken mikser kullanmak zorunda değilsin. Bir çatal veya çırpıcı ile de gayet iyi bir kıvam elde edebilirsin. Önemli olan, karışımın homojen bir şekilde çırpılması ve yoğurdun kesilmemesidir. Bu nedenle yavaş yavaş ve dikkatlice çırpman yeterli olacaktır.

Kolay gelsin ve afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aş Otlu Yoğurt Çorbası

Aş Otlu Yoğurt Çorbası

Hamurlu Yoğurt Çorbası

Hamurlu Yoğurt Çorbası

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Yoğurt Çorbası

Soğanlı Yoğurt Çorbası

Tavuklu Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhanalı Yoğurt Çorbası

Tarhanalı Yoğurt Çorbası