Şehriyeli Yoğurt Çorbası Şehriyeli yoğurt çorbası, arpa veya tel şehriye kullanılarak yapılan yoğurtlu bir çorba türüdür. Çok besleyici ve lezzetli bir tariftir. Yayla çorbasını anımsatan bir görünüme sahip olmasına rağmen, şehriye kullanımıyla farklı bir tür olarak öne çıkar. Şehriyeli Yoğurt Çorbası Malzemeleri
Üzerine
Şehriyeli Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır? Öncelikle arpa şehriye, teflon bir tava içerisinde yağ eklemeden, rengi hafif sararana kadar kavrulur. Bu işlem, arpa şehriyenin çorba içerisinde beklerken çok fazla şişip parçalanmasını önler. Ayrıca kavrulan şehriye, daha lezzetli ve hoş kokulu olur. Çorba tenceresine şehriyeler konulup üzerine su eklenerek orta derecedeki ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılarak şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir. Geniş bir kâse içerisine un ve yoğurt konularak iyice çırpılır. Yumurta akı ile sarısı ayrılarak sarısı, yoğurtlu un karışımına eklenir. Yumurta da eklendikten sonra iyice çırpılarak, üzerine 3-4 yemek kaşığı çorbanın sıcak suyundan ilave edilir. Hazırlanan bu karışım yavaş yavaş çorbaya eklenerek bir taraftan da karıştırmaya devam edilir. Eğer direk yoğurtlu karışımı eklersek yumurtalar kesilir ve hoş bir görüntü olmaz. Şehriyeli yoğurt çorbası kaynayana kadar sürekli karıştırılarak topaklanma olmaması sağlanmalıdır. Çorba kaynamaya başladıktan sonra tuz ilavesi yapılır. Tavuk suyu da sıcak olarak eklenip karıştırılır. 15-20 dakika kadar kısık ateşte pişirilerek çorbanın bütün malzemelerinin karışması ve çorbanın kıvamının tutması sağlanır. Ara sıra karıştırarak çorba tamamen özleşince ocağın altı kapatılır. Küçük bir tava veya cezve içerisine tereyağı konulur. Kısık ateşte tereyağı eritilip kokusu çıkınca üzerine nane eklenir ve karıştırılarak ocaktan indirilir. Tereyağı isteğe göre çorbaya karıştırılabileceği gibi servis yapılınca çorba kaselerinin üzerine de dökülebilir. Şehriyeli yoğurt çorbası servise hazırdır. Afiyet olsun. |
Nadi
25 Temmuz 2024 PerşembeYoğurtlu karışımı çorbaya eklerken yumurtaların kesilmemesi için ne kadar çorba suyundan eklemek gerekiyor?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeNadi bey, yoğurtlu karışıma çorba suyunu eklerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, bu işlemi yavaş yavaş yapmaktır. Yoğurtlu karışıma 1-2 kepçe çorba suyu ekleyip sürekli karıştırarak karışımın ısısını yavaşça artırmalısınız. Bu şekilde yoğurtlu karışımın kesilmesini önleyebilirsiniz. Afiyet olsun!