Yoğurt Yapımının Tarihçesi Yoğurt, dünya üzerinde adını Türkçe'den alan ve Türk atalarının tariflerine dayanan nadir besinlerden biridir. Geleneksel olarak evde yapılan yoğurt, sağlıklı ve doğal bir besin kaynağıdır. Yoğurt yapımında en önemli malzeme, bir önceki yoğurttan kalan mayadır. Yoğurt Yapmak İçin Gerekli Malzemeler Yoğurt yapımı için gerekli malzemeler şunlardır:
Yoğurt Yapım Aşamaları 1. Taze sağılmış sütü kaynatın ve dinlenmeye bırakın. Yaklaşık 3 saat sonra süt, parmağınızı sokacak kadar ılımış olacaktır. Ancak, şahsi tavsiyem, sütün tamamen soğumasıdır. Soğuyan süt, kaymağını üstünde biriktirir. Eğer süt yağlı ise, bir parmak kalınlığında kaymak oluşur. 2. Kaymağı alın ve tekrar ısıtarak parmağınızı sokacak kadar ısıtın. Derin bir kaba, sütün litresine 1 yemek kaşığı olacak şekilde mayayı koyun. Isıttığınız sütten bir kepçe ekleyin ve karıştırın. Maya tamamen çözüldüğünde, sütü ilave etmeye devam edin ve karıştırın. 3. Hazırladığınız karışımı tencereye ekleyin ve iyice karıştırın. Tencereyi bir poşetin içine koyup kalın bir battaniye ile sararak sıcak bir yerde 4 saat bekletin. Bu sürenin sonunda yoğurdunuz hazır olacaktır. 4. Yoğurdu soğuması için tencerenin kapağını açarak bir süre dışarıda bekletin. Soğuyan yoğurdu buzdolabına kaldırın ve yaklaşık 24 saat sonra kullanıma hazır hale gelecektir. Yoğurdun Faydaları Yoğurt, özellikle kalsiyum açısından zengin bir üründür ve kemik gelişimine büyük faydası vardır. Özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınların kemik erimesine karşı yoğurt tüketmesi önerilir. Ancak, bazı romatizma türleri ve kireçlenme hastalığı olan kişilerin yoğurttan uzak durması gerekmektedir. Afiyet olsun! |