Yoğurtlu Fellah Köfte Tarifi
Malzemeler:
- Köfte için
- 400 gr kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 1 yumurta
- 2-3 yemek kaşığı galeta unu veya 1 dilim bayat ekmek içi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı salça (isteğe bağlı)
- Kızartmak için sıvı yağ
- Yoğurtlu sos için
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- Üzeri için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber veya pul biber
- 1 yemek kaşığı salça
Yapılışı:
- Köfte harcını hazırlayın: Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, galeta unu, tuz, karabiber, kimyon ve salçayı bir kasede iyice yoğurun. Harcın kıvamı yumuşak olmalı, gerekiyorsa biraz su ekleyebilirsiniz.
- Köfteleri şekillendirin: Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak köfteleri hazırlayın. İsterseniz hafifçe bastırarak yassılaştırabilirsiniz.
- Köfteleri kızartın: Geniş bir tavada sıvı yağı kızdırın. Köfteleri aralıklı olarak tavaya yerleştirip her iki tarafını da kızartın. Kızaran köfteleri bir kağıt havlu serili tabağa alarak fazla yağını süzdürün.
- Yoğurtlu sosu hazırlayın: Yoğurdu, ezilmiş sarımsak ve tuzla çırpın. Köfteleri servis tabağına alıp üzerine bu yoğurtlu karışımı gezdirin.
- Sosu hazırlayın: Ayrı bir küçük tavada tereyağını eritin. Salçayı ekleyip 1-2 dakika kavurun. Ardından kırmızı biberi ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
- Servis yapın: Yoğurtlu köftelerin üzerine hazırladığınız tereyağlı sosu gezdirip sıcak servis yapın. Yanına pilav veya yeşil salata ile servis edebilirsiniz.
Not: Köfteleri kızartmak yerine fırında da pişirebilirsiniz. Ayrıca, yoğurtlu sosun daha akıcı olmasını isterseniz biraz su veya süt ekleyebilirsiniz. |