Yeşil Mercimek Köfteli Yoğurtlu Çorba Tarifi
Malzemeler (4-6 kişilik):
- 1 su bardağı yeşil mercimek (köftesi için)
- 1 su bardağı ince bulgur (köftesi için)
- 1 adet soğan (köftesi için)
- 2 yemek kaşığı un (köftesi için)
- 1 çay kaşığı kimyon (köftesi için)
- 1 çay kaşığı karabiber (köftesi için)
- Tuz (köftesi için)
- 2 su bardağı yoğurt (çorba için)
- 1 yumurta (çorba için)
- 2 yemek kaşığı un (çorba için)
- 8 su bardağı su (çorba için)
- 2 yemek kaşığı tereyağı (üzeri için)
- 1 yemek kaşığı kuru nane (üzeri için)
- Tuz (çorba için)
Hazırlık Aşamaları:
1. Mercimek Köftesi Hazırlığı:
- Yeşil mercimeği yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeği süzüp, bir kasede soğan rendesi, ince bulgur, un ve baharatlarla birlikte yoğurun.
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak köfteler şekillendirin.
2. Yoğurtlu Çorba Temelini Hazırlama:
- Bir tencerede yoğurt, yumurta ve 2 yemek kaşığı unu pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın.
- Üzerine 8 su bardağı suyu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Tencerenin altını açarak karıştırarak kaynatın, kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın.
3. Köfteleri Çorbaya Ekleyip Pişirme:
- Hazırladığınız mercimek köftelerini kaynayan çorbaya teker teker atın.
- Köfteler su yüzeyine çıkana kadar 15-20 dakika pişirin.
- Son olarak tuzunu ayarlayın ve 2-3 dakika daha pişirin.
4. Sos Hazırlama ve Servis:
- Bir tavada tereyağını eritin, içine kuru naneyi ekleyip kızdırın.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine naneli tereyağını gezdirin.
- Sıcak olarak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Köftelerin dağılmaması için çorbayı kaynatırken fazla karıştırmayın.
- Yoğurtlu çorbanın kesilmemesi için un ve yumurtayla iyice çırpın.
- Köfte harcına 1 çay kaşığı salça ekleyerek renk ve lezzet katabilirsiniz.
|